Restoranda hizmet bedeli yasal mı? Servis, kuver ve masa ücreti
Bilgilendirme amaçlıdır, hukuki tavsiye değildir. Son güncelleme: 3 Kasım 2026.
Aşağıda Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik ve Ticaret Bakanlığı’nın açıklaması özetleniyor.
Kısa cevap
Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin 8. maddesine göre lokanta, kafe, restoran, pastane ve benzeri yiyecek-içecek işyerlerinde “servis ücreti, masa ücreti, kuver ücreti ve benzeri herhangi bir isim altında ilave ödeme talep edilemez.” Kaynak: Resmî Gazete, 30 Ocak 2026, sayı 33153
Yönetmelik metninde “hizmet bedeli” sözü geçmiyor; metindeki ifade “benzeri herhangi bir isim altında”dır, yani kural sayılan üç adla sınırlı değildir. Kaynak: Resmî Gazete, 30 Ocak 2026, sayı 33153
Bakanlık açıklamasına göre menü ve fiyat listelerinde yalnızca ürün fiyatlarına yer verilir. Kaynak: Ticaret Bakanlığı, 30 Ocak 2026
Ne zamandan beri geçerli?
Değişiklik 30 Ocak 2026 tarihli ve 33153 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı ve yayımı tarihinde yürürlüğe girdi. Kaynak: Resmî Gazete, 30 Ocak 2026, sayı 33153
Kuver ürünü ve bahşiş
Bakanlık açıklamasına göre sipariş öncesi aperatif olarak sunulan kuver ürünlerinin bedeli de tüketiciden istenmez. Tüketici yalnızca sipariş ettiğinin bedelini öder; bahşiş gibi isteğe bağlı ödemeleri serbestçe yapabilir. Kaynak: Ticaret Bakanlığı, 30 Ocak 2026
Bir istisna var mı?
Yönetmelik, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 51. maddesini saklı tutuyor. Kaynak: Resmî Gazete, 30 Ocak 2026, sayı 33153
Habertürk’ün aktardığına göre bu madde “yüzde” usulünün uygulandığı işletmelerle ilgilidir; toplanan paranın çalışanlara dağıtılması ve müşteriye görünür biçimde duyurulması gerekir. Haberde, Bakanlık açıklamasının bu maddeye değinmediği ve uygulamanın nasıl denetleneceğinin net olmadığı yazıyor. Kaynak: Habertürk, 2 Şubat 2026
Hesapta ek ücret görürsen
- Kalemin ne için yazıldığını sor ve menüdeki fiyatla karşılaştır.
- Hesap pusulasının ve menünün fotoğrafını sakla.
- NTV’nin aktardığına göre bu tür durumlar için Alo 175 hattına başvurulabilir ya da e-Devlet üzerinden tüketici hakem heyetine gidilebilir. Kaynak: NTV, 28 Temmuz 2026
Tüketici hakem heyetine başvuru
2026 yılında yapılan başvurularda, değeri 186.000 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda il veya ilçe tüketici hakem heyetleri görevlidir. Kaynak: Resmî Gazete, 23 Aralık 2025, sayı 33116
Başvuru elden, posta yoluyla ya da e-Devlet üzerinden TÜBİS (Tüketici Bilgi Sistemi) ile yapılır; sözlü başvuru yapılamaz. Başvuruda uyuşmazlığın konusu, talep ve Türk Lirası cinsinden değeri yazılır, varsa belgeler eklenir. Kaynak: Ticaret Bakanlığı bilgilendirme metni
186.000 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklarda hakem heyetine başvurulamaz; sırasıyla arabuluculuk ve tüketici mahkemesi yolu izlenir. Kaynak: Ticaret Bakanlığı bilgilendirme metni